0721 609 010 office@electrieco.ro

Cei doi factori principali de siguranță ai sistemului electric de acasă sunt reprezentați de un sistem de împământare bine conceput și de o siguranță diferențiala.

În acest articol analizăm modul de proiectare a unui sistem de legare la pământ corect . Firul de pământ, a cărui culoare de acoperire este galben-verde , are o funcție fundamentală: dacă un conductor sub tensiune intră în contact cu carcasa metalică a unui aparat electric, conductorul de pământ (conectat la acesta) îl descarcă direct la pământ printr-un vârf de dispersie condus în pământ.

În acest fel, dacă sistemul de legare la pământ este bine proiectat, riscul de electrocutare este redus foarte mult, este unul dintre punctele fundamentale pentru realizarea unui sistem electric standard, împământarea este esențiala . Orice aparat electric cu carcasă metalică are un terminal la care să conecteze cablul de împământare, care este conectat la mufa centrală a fișei.

Reglementări pentru sistemele de legare la pământ

Bine de știut: consultarea de reglementare pe site-ul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru sistemele de legare la pământ și dimensionarea relativă a sistemului de legare la pământ este cu siguranță interesantă și utilă .

  • În prizele electrice, celula centrală trebuie conectată la pământ. Dacă avem îndoieli, este recomandabil să verificăm toate prizele de acasă pentru a vă asigura că pământul este prezent.
  • Dacă sistemul nu este instalat sau funcționează defectuos, întreruptorul poate să nu își îndeplinească corect sarcina.

Ce este nevoie pentru a face acest lucru

 
  • Cablu de pământ cu teacă galben-verde
  • Vârful de dispersie cu clema necesară
  • De efectuat santul si adaugat banda metalica

Schema sistemului de legare la pământ

Creați un sistem de legare la pământ

În afara casei efectuăm o săpătură  care trimitem un mic canal cu împletitura de cupru (Ø 16 mmq) a circuitului de pământ. Punctul de ieșire din casă trebuie indicat cu o etichetă.
Umezim pământul și introducem vârful de la bara de împământare în profunzime cu ajutorul unui ciocan, lăsând ochiul metalic la care este legată împletirea circuitului de pământ deasupra solului.
Conectăm ferm împletitura la vârful de dispersie prin strângerea acesteia.

Dacă teaca de protecție a unui fir de fază se deteriorează, acest lucru poate face contact cu carcasa unui aparat. Dacă aparatul nu are conexiune la pământ, atingerea acestuia face ca curentul să treacă prin corpul nostru cu consecințe periculoase.

Cu un sistem de punere la pământ funcțional, trecerea curentului este declanșată între firul de fază și pământ, deoarece pielea oferă o anumită rezistență la trecerea curentului. Aceasta alege calea cea mai ușoară, evitând să ne traversăm corpul.

Call Now